T-shirts met opdruk Egyptische landschildpad (Testudo kleinmanni) (Dutch)

De Egyptische landschildpad komt voor in Israel, Egypte en Libië.

In Egypte is hij kritiek bedreigd. Al enkele jaren wordt door beschermers in Egypte actie ondernomen om de soort voor uitsterven te behoeden. In het Zaranik reservaat is een project gestart waarbij de lokale bevolking van de Sweirki bedoeïenstam zeer nauw betrokken is. Deze mensen leven van kleinschalige landbouw en veeteelt en tot voor kort ook van het verzamelen van schildpadden voor de internationale handel.

Sinds enige tijd worden deze lokale mensen opgeleid tot ranger waarbij zij actief betrokken zijn bij de bescherming van de soort. Deze rangers zijn actief betrokken bij veldonderzoek en studie. Hierdoor voelen zij zich nu verantwoordelijk voor het voortbestaan van de soort.

In het reservaat is een groot gebied omheind om vee buiten te houden. Het hekwerk is door de NBSV betaald. Binnenkort zal een opvang annex kweekcentrum worden gebouwd dat ook door Sweirki mensen zal worden beheerd.

Het ESF stamboek is al enkele jaren nauw betrokken bij het project. Samen met de NBSV zorgt het stamboek voor sponsoring van het project. Coördinatie is in handen van Omar Attum van de Indiana universiteit in de VS.

De rangeropleiding, de bouw van het opvang/kweekcentrum en de nodige veldwerkapparatuur als weegschalen, meetapparatuur, computers, camera's, tenten e.d. kosten veel geld.

De ESF en NBSV werven al enkele jaren fondsen om dit project mede te ondersteunen.

Zo stellen enkele kwekers binnen het stamboek bij overdracht aan derden per gekweekt dier €100 beschikbaar. De NBSV heeft twee jaar achtereen in het kader van de jaarlijkse beschermingsprojecten projecten de Egyptische landschildpad tot project verkozen.

Om nog meer inkomsten te genereren zijn ook T-shirts gemaakt. Binnen de NBSV zijn er al enkele tientallen verkocht.

De opbrengst komt geheel ten goede aan het project.

De shirts zijn beschikbaar in de maten L, en XXL in de kleur zwart en de maat L in de kleur wit, alle nog in zeer beperkte aantallen.

Zie voor opdruk bijgaande foto.

De shirts zijn te bestellen door naar This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it een email met naam van de besteller, de verzendgegevens en de gewenste maat en kleur te sturen en door overmaking van € 15 op rekening 3560046 van de NBSV te Zwaanshoek o.v.v. Testudo kleinmanni T-shirt.

May 24, 2012
Henk Zwartepoorte, studbook keeper Testudo kleinmanni

E-mail Print PDF
Last Updated on Thursday, February 19 2015